lunes, 19 de octubre de 2009

Característiques del text discurs ( apunts 19/10/09)

Les característiques del text/ discurs són les qualitats que té un escrit o discurs quan actua eficaçment en una situació comunicativa.

Les característiques descriptives són les que analitzen i expliquen el funcionament d'algun aspecte lingüístic.

Les característiques prescriptives són les que determinen normes d'ús.

adequació: És el grau d'adaptació d'un discurs o text a la seva situació comunicativa tenint en compte la varietat dialectal i el registre.

coherència: És la propietat del text que selecciona la informació corre-llevant de la que no és i a més estableix una relació lògica, no contradictòria en un discurs o text tenint en compte l'estructura d'aquell text o discurs.

cohesió: És el conjunt de relacions o vincles de significats que s'estableixen entre diferents elements o parts d'un text i que permeten al lector interpretar-ho d'una manera o una altre amb eficàcia.

correcció: Es refereix a la norma explícita d'ús en una comunitat lingüística. Aquesta norma d'ús la determinen en cada territori. A través del diccionari ens fan veure aquestes normes d'ús.

variació: Es refereix als trets estilístics, a les característiques d'estil o qualitats d'estil expressius d'un escrit d'acord amb determinats valors socials.

No hay comentarios:

Publicar un comentario